Spring naar fragment...

  • Carsten Höller en Ranti Tjan

    Carsten Höller en Ranti Tjan kennen elkaar al lang. Zij werkten onder meer samen aan Carsten Höllers solotentoonstelling ‘Glück / Geluk’ in het Centraal Museum Utrecht in 1996, waar Ranti Tjan werkte als hoofd presentaties. Hier toonde Carsten Höller onder meer waterbassins om in te liggen en een vliegmachine. Ranti Tjan is nu directeur van het Europees Keramisch Werkcentrum (EKWC) in Den Bosch.

  • Ontwerpschets

    Het idee om een tentoonstelling op basis van een meetkundig uitgangspunt te maken komt van Carsten Höller zelf. Toen hij in augustus 2009 in de expositiezalen rondliep maakte hij een schets die de basis zou vormen voor de tentoonstelling: een onzichtbaar raster dat maat zou geven en verband zou bieden aan een aantal nieuwe en een paar bestaande werken die hij in de loop van zijn nu twintigjarige carrière als kunstenaar heeft gemaakt. In Divided Divided zijn ze samen getoond.

  • Proprioceptie

    Proprioceptie of positiezin is het vermogen van een organisme om de positie van het eigen lichaam en lichaamsdelen waar te nemen. Het woord proprioceptie komt van de Latijnse woorden proprius en perception (zelfwaarneming). Het zintuig proprioceptie werd eind 19e eeuw ontdekt door Charles S. Sherrington.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 18 mrt 2010

Aantal keer bekeken: 2041

De kunstenaar Carsten Höller is een veelzijdig mens. Hij deed biologisch onderzoek naar de manier waarop planten en insecten met elkaar communiceren, hij organiseerde festivals met Congolese muziek en verdiepte zich in de hallucinerende werking van paddenstoelen.

In een gesprek met Ranti Tjan, directeur van het Europees Keramisch Werkcentrum, vertelt Höller over zijn fascinatie voor de relatie tussen mens en dier en hoe hij ernaar streeft ‘stemmingen te synchroniseren’ met zijn tentoonstelling Divided Divided in Museum Boijmans Van Beuningen.

Regie, camera en montage: Hans Wessels
Gesprek: Ranti Tjan