/
Terug naar overzicht

Lily van der Stokker

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Spring naar fragment...

Duur: 07:53
  • Maurizio Cattelan: een opvallend portret 00:30

    Maurizio Cattelan (1960) maakte in 2002 dit zelfportret. Speciaal voor de installatie van het beeld werd een gat in de vloer van de museumzaal gemaakt. Cattelan breekt hier letterlijk en figuurlijk de fundamenten van het museum af. De kunstenaar steekt graag de draak met het instituut museum. Zijn werken tasten het grensgebied tussen legaal en illegaal, verantwoord en immoreel af. Zo stelde Museum Boijmans in 2002 zijn knielend beeld van een biddende Hitler tentoon. Dit deed veel stof opwaaien in de media: precies waar Cattelan op uit is.

  • Het plezierprincipe, Lily van der Stokker 00:60

    Lily van der Stokker (1954, ’s-Hertogenbosch) is bekend geworden met haar werken over optimisme en vriendelijkheid. In het verleden gooide zij het roer om door het zware en intellectuele in de kunstwereld te vervangen door het zogenaamde ‘plezierprincipe’ (the pleasure principle). In grote muurschilderingen werkt zij met fluorescerende kleuren en decoratieve vormen en ook meubels, kleding en zelfs hele gebouwen voorziet zij van haar bloemmotieven. Achter al deze ogenschijnlijke lichtzinnigheid schuilt echter ook een kritische houding. Kunst hoeft volgens haar bijvoorbeeld niet altijd over verheven of mooie dingen te gaan. Maar ook het lelijke wordt door Van der Stokker voorzien van krulletjes, uitbundige versieringen en tierelantijnen.

Een kunstenaar die ‘lelijke tekeningen’ maakt en haar werk in het museum presenteert als Terrible, heeft wel wat uit te leggen. In dit interview vertelt Lily van der Stokker dat het spelletje dat zij speelt met mooi en lelijk gezien moet worden in het licht van haar levenshouding. Door voortdurend vragen te stellen en het gras van de gewoonte ook onder haar eigen voeten weg te maaien, blijft ze zich als kunstenaar bewust van waar ze mee bezig is. Zo is kunst maken therapeutisch en tegelijk een bijdrage aan een brede maatschappelijke discussie.

Dit interview is een compilatie van het interview met Lily van der Stokker in Boijmans TV (aflevering 2: Mooi lelijk) naar aanleiding van haar presentatie Terrible (6 maart - 13 juni 2010). Het interview is aangevuld met materiaal waar in het televisieprogramma geen plaats voor was.