Spring naar fragment...

 • Overstromingen in 2010

  De afgelopen weken en maanden hebben de moessonachtige zomerbuien die overdag en 's nachts boven Rotterdam vielen de kelders en depots van het museum vier keer onder water gezet. De zwaarste bui viel in de nacht van zondag 15 augustus op maandag 16 augustus. Maar ook in juni, juli en in september was het raak. Afhankelijk van de duur van de bui kwam per keer duizenden tot honderden liters water binnen die niet door het afwatersysteem kon worden verwerkt. Daarbij zijn geen directe beschadigingen aan de collectie ontstaan. Wel werd klimaatapparatuur beschadigd en als gevolg van de nattigheid fluctueerde het vochtigheidspercentage in het museum meer dan is toegestaan.

 • Een nieuw depot

  Op basis van het programma van eisen voor een nieuw depot heeft MVRDV/Winy Maas in 2007/2008 enkele volumestudies gedaan, gekoppeld aan locatie-suggesties. Een daarvan was een tafel ter grootte van een voetbalveld op 35 meter hoogte boven de parkeergarage (in de volksmond: blunderput) in het Museumpark. Het ontwerp is gepubliceerd in NRC handelsblad en in diverse architectuurbladen en vond veel bijval. De tafel is door de gemeentelijke dienst DS+V afgekeurd omdat men het geen mooi ontwerp vond. Een 1 op 10 schaalmodel van de tafel is in 2008 door museum Boijmans Van Beuningen getoond op de Art Amsterdam. Daarbij bracht het museum in samenwerking met het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam een nota uit die onder belangstellenden, bestuurders en verzamelaars is verspreid.

 • Tentoonstelling in de Kunsthal

  Van 6 februari tot en met 24 mei 2010 toonde De Kunsthal in Rotterdam onder de titel Binnenste Buiten ruim twaalfhonderd schilderijen uit de depots van Museum Boijmans. De schilderijen van Frans Hals tot Frank Stella waren op vijf verschillende manieren getoond: op moderne witte museumwanden, in een traditionele salon, in rekken zoals in een depot, in een zaal met de selectie van de curator en in een ruimte met de keuze van uiteenlopende museumbezoekers.

 • Onderzoek depots

  In het kader van de verzelfstandiging van het museum heeft de gemeente Rotterdam een onderzoek ingesteld naar de toestand van de depots. Dit onderzoek is in de tweede helft van 2005 uitgevoerd door de firma Virtuoos. In het rapport worden alle depots van Museum Boijmans Van Beuningen afgekeurd wegens overstromingsgevaar door overvloedig hemelwater en risico op breuken van door de depots en het museum lopende leidingen, o.a. van het riool, de stadverwarming, waterleidingen, klimaatinstallaties. De conclusies in het rapport zijn vervolgens bevestigd door deskundigen van het ICN (Instituut Collectie Nederland).

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 13 sep 2010

Aantal keer bekeken: 2645

Boven in de museumzalen hangt en staat de kunst droog. Maar in de depots van Museum Boijmans Van Beuningen wordt er bij elke stevige bui die langer duurt dan 15 minuten gedweild. De depots bevatten de kunstschatten van Rotterdam; werken van Jeroen Bosch, Rubens, Rembrandt, Dalí, Mondriaan en van duizenden andere beroemde en minder bekende meesters uit heden en verleden. Ze worden gekoesterd met het idee dat ook toekomstige generaties het recht hebben om van kunst te leren en vooral: te genieten. Het voelt alleen een beetje vreemd om een kunstwerk met zijden handschoentjes aan te pakken, terwijl er een emmer naast staat om het regenwater op te vangen.

In dit interview verteltdirecteur Sjarel Ex over de al zes jaar geleden afgekeurde depots en over zijn angst dat een hele kunstcollectie voor de toekomst wordt verspeeld. Het interview is opgenomen voor een nieuwe aflevering van Boijmans TV met beveiliger Arie die de directeurvragen stelt door het gat in de vloer bij het beeld van Mauricio Cattelan. De aflevering wordt uitgezonden op RTV Rijnmond in oktober/november 2010.