Spring naar fragment...

 • De onderzeebootloods

  De Onderzeebootloods is onderdeel van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) op Heijplaat. Op dit moment doet de loods dienst als externe tentoonstellingsruimte van Museum Boijmans Van Beuningen. Verschillende hedendaagse kunstenaars zullen in de loop van de tijd aan bod komen. Joep van Lieshout en zijn Atelier bijten het spits op spectaculaire wijze af.

 • Atelier van Lieshout (AVL)

  Joep van Lieshout (Ravestein, 1963) studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam, de post-academie Ateliers 63 en La Villa Arson in Nice (Fr). In 1995 startte hij Atelier Van Lieshout (AVL): een multidisciplinaire kunststudio voor installaties, design, meubelen en architectuur. Joep van Lieshout geeft leiding aan een creatief team van zo’n 20 kunstenaars, ontwerpers en architecten. AVL is gevestigd in het Rotterdamse havengebied, net als de Onderzeebootloods.

 • Sjarel Ex

  Sjarel Ex (1957) studeerde kunstgeschiedenis in Utrecht (1976-1982). Hij specialiseerde zich in de vroege Nederlandse avant-garde en de beweging van kunstenaars en architecten rondom het tijdschrift De Stijl. Ex werd in juni 2004 benoemd tot directeur van Museum Boijmans Van Beuningen en is sindsdien eindverantwoordelijk voor het artistieke en zakelijke beleid van dit museum. Tussen 1988 en 2004 was Ex directeur van het Centraal Museum Utrecht.

 • Cascade

  Het beeld dat hier in het atelier te zien is heet Cascade en is op 6 maart 2010 geplaatst op het Churchillplein in Rotterdam.

 • Tentoonstelling in Aken

  Van 13 september 2008 tot 11 januari 2009 vond in het Ludwig Forum für Internationale Kunst te Aken (Dui) de tentoonstelling ‘Das Haus’ plaats. Dit retrospectief omvatte werken van Joep van Lieshout en AVL van de jaren 80 tot nu.

 • Interventie # 7 ‘Apollo’

  Met Apollo ontwikkelde de Duitse kunstenaar Olaf Nicolai (1962, Halle) op de binnenplaats van het museum een sculptuur die tegelijk ook een podium voor performances is. Het ronde, half gesloten paviljoen vormt de omlijsting van een mogelijke voetbalbühne. De bewegingen van de spelers worden gereflecteerd in de spiegels, die in een regelmatig onderbroken ritme rondom het rode speelveld in de hoogte schieten en daarmee een stroboscopisch effect genereren.

  Met de vloerschildering grijpt ontwerpbureau Thonik in op de architectuur en maakt de binnenplaats tot een centrale plek. Thonik is verantwoordelijk voor de grafische huisstijl van Museum Boijmans Van Beuningen. De schildering toont het woord 'Apollo', de titel van Nicolai's kunstwerk, en is alleen van grote afstand – bijvoorbeeld vanaf de toren van het museumgebouw- te lezen. Het werk van Olaf Nicolai is recent aangekocht door het museum. Deze aankoop is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het H+F Mecenaat van Han Nefkens.

 • Cradle-to-Cradle / wieg-tot-wieg

  De filosofie van Cradle-to-Cradle (C2C) is dat alle materialen en grondstoffen een tweede leven en een nieuwe functie zouden moeten krijgen, zodat er geen onbruikbare resten (afval) meer overblijven. Afval is voedsel, is de kern van de boodschap. Dit concept voor duurzame ontwikkeling werd omschreven door William McDonough en Michael Braungart in hun boek ‘Cradle to Cradle: Remaking the way we make things’ (2002). Om ervoor te zorgden dat toekomstige generaties niet met een uitgeputte aarde over zullen blijven, hebben veel bedrijven wereldwijd de filosofie omarmd.

 • Deel van een geheel

  AVL werkt vaak in series: sculpturen zijn een onderdeel van een groter geheel dat de ideeënwereld van de kunstenaar Joep van Lieshout illustreert. Zo ontwikkelt het atelier sinds 2005 SlaveCity: een compleet uitgewerkt concept voor een zelfvoorzienend werkkamp. Het omvat onder andere universiteiten, een infrastructuur en generators voor het opwekken van energie.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 15 jun 2010

Aantal keer bekeken: 2969

In de Onderzeebootloods in het Rotterdamse havengebied werden van 29 mei tot 26 september 2010 sculpturen van Atelier van Lieshout getoond. Thema’s als autonomie, zelfvoorziening, macht en economie stonden in de tentoonstelling Infernopolis centraal. In de enorme ruimte van bijna 5000m2 waren zaalvullende kunstwerken en een woud van sculpturen geïnstalleerd.

De bijzonder efficiënte en vernuftige systemen die Atelier Van Lieshout heeft ontwikkeld, geven een nieuw en afschrikwekkend inzicht in wat het eigenlijk betekent om mens te zijn. Atelier Van Lieshout, dat in 1995 is opgericht door Joep van Lieshout (1963), heeft internationaal aanzien verworven met grote handgemaakte sculpturen en installaties van polyester. De objecten houden het midden tussen kunst, architectuur en design.

Office for non fiction storytelling - Victor Vroegindeweij
Met dank aan http://heijplaat.web-log.nl/ voor beeldmateriaal