Spring naar fragment...

 • Hans Wilschut

  Altijd staat de grote stad centraal in het fotografische werk van Hans Wilschut (Ridderkerk, 1966). Van 24 april tot 1 september 2010 wordt als Interventie # 14 ‘Perforated Perspectives’ gepresenteerd in het trappenhuis van Museum Boijmans Van Beuningen. De foto’s brengen de kijker naar niveaus en uitzichtpunten die normaal ontoegankelijk blijven. Duizelingwekkende perspectieven, ongekende hoogtes en intense detailopnames zorgen voor een verse blik op de architectuur en het uiterlijk van wereldsteden. Tijdens de tentoonstelling verschijnt zijn monografie ‘Still Motion. Lyric Reflections on Urbanism’.

 • Oskar Kokoschka

  De expressionistische schilder, graficus en auteur Oskar Kokoschka (Pöchlarn, 1886- Montreux, 1980) verhuisde als kind naar Wenen. Hij wordt vaak in één adem genoemd met twee andere grootheden uit deze stad: Gustav Klimt (Wenen, 1862- aldaar, 1918) en Egon Schiele (Tulln, 1890- Wenen, 1918). Tussen 1924 en 1931 maakte hij vele reizen door Europa en Noord-Afrika. Zijn oeuvre bestaat uit landschappen en portretten, geschilderd in losse toetsen en met een sterk persoonlijke (expressionistische) en dramatische inslag. Het doel was de ziel van de geportretteerde, mens of dier, aan de oppervlakte te brengen. Kokoschka’s roem spreidde zich al snel uit buiten de landsgrenzen. In 1937 echter werden zijn werken door de Nazi’s aangemerkt als ‘entartet’ en verwijderd uit de musea en galeries. Na de Tweede Wereldoorlog startte hij een school in Salzburg, Oostenrijk. In reactie op de steeds populairder wordende abstracte kunst, stelde hij hier juist de zichtbare werkelijkheid in de figuratieve kunst centraal.

 • Gustav en Alma Mahler

  In 1911 begon Oskar Kokoschka een affaire met Alma Mahler (Wenen, 1879- New York, 1974): weduwe van de wereldberoemde componist Gustav Mahler (Kaliste, 1860 – Wenen, 1911) en onweerstaanbare femme fatale. Het schilderij Die Windsbraut (1914) in de collectie van het Kunstmuseum Basel is een hommage aan hun liefdesrelatie.

 • George de Mandril

  In 1926 schilderde Oskar Kokoschka mandril George in de London Zoo. Hij kreeg zelfs speciale toestemming van secretaris Julian Huxley om de baviaan vroeg in de ochtenden te portretteren, voordat de bezoekers kwamen. Door de intensieve omgang begon het dier de schilder te herkennen. Maar ondanks de bananen die hij voor hem meenam, had de aap een hekel aan Kokoschka. Dit lezen we in de autobiografie van de kunstenaar. Het schilderij werd in 1950 gekocht van de invloedrijke kunsthandelaar Paul Cassirer (1871 Görlitz – 1926 Berlijn), bij wie Kokoschka sinds 1910 onder contract stond.

 • Jetse Batelaan

  Sinds 2009 is theatermaker Jetse Batelaan (Leiden, 1978) verbonden aan het Rotterdamse Ro Theater. Batelaan heeft zowel nationaal als internationaal faam verworven en meerdere prijzen gewonnen met stukken die bij tijd en wijlen absurd zijn, net als het leven van alledag. Onbekenden waar je eigenlijk nooit iets mee te maken hebt, maar daarom des te interessanter zijn, vormen voor hem een inspiratiebron.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 19 mei 2010

Aantal keer bekeken: 4506

De titel verwijst naar de hoofdpersoon in deze aflevering: George, de mandril, die in 1926 door Oskar Kokoschka in de Londense Zoo werd vereeuwigd. Rondleidster Bregje van der Laar krijgt een groep kunstliefhebbers van gereformeerde huize, die zij via allerlei voor het oog onzichtbare hindernissen langs de museumschatten leidt om uiteindelijk terecht te komen bij De Mandril van Oskar Kokoschka. Een foto van George in zijn kooi toont dat Kokoschka juist geen belemmeringen wilde zien. De schilder schonk het aapje op het doek niet alleen vrijheid, maar gaf hem ook de expressie van een junglekoning.

Terwijl Bregje haar toehoorders vertelt over de liefdesperikelen en de oorlogstrauma's van de beroemde Oostenrijkse expressionist, verbeeldt technisch medewerker Ab zich in dat hij George is - dit tot groot plezier van de vele scholieren die het museum bezoeken.

Beveiliger Arie vraagt de fotograaf Hans Wilschut, naar aanleiding van zijn tentoonstelling Perforated Perspective, hoe zijn foto's tot stand komen en wat hij toch zoekt in die verre, volgebouwde miljoenensteden. Wilschut vertelt over zijn zoektocht naar sporen van leven, naar een teken - hoe miniem ook - van wat zich afspeelt achter de gevel en naar een glimp van de horizon, de skyline voorbij. Zoals het verliefde stelletje dat zijn werk beleeft in Museum Boijmans Van Beuningen.

                

Mede mogelijk gemaakt door: