Spring naar fragment...

 • Tanja Smeets: Interventie # 22

  Tanja Smeets werkt hier aan de inrichting van haar tentoonstelling: Interventie # 22. Het beeld met de vurige rode tongen heet ‘Red Landscape’ en de zwarte wervelwind ‘Black Sun’. De bleke, met tere draden aan elkaar verbonden bloemen heten: ‘All Systems Meltdown’ en het schuimende kanten web ‘Silent Runner’. Samen vertellen de vier beelden op het eerste gezicht een verhaal van dreiging en destructie.

  Maar deze sombere boodschap krijgt tegenwicht als je ontdekt waarvan de beelden zijn gemaakt: Hema koffiekopjes, Chinese soeplepels, frituurzeven uit de toko, badmatten van de Xenos en plastic afstand-houders uit de betonbouw. De beelden zijn met eindeloos veel geduld en liefde door tientallen mensenhanden in elkaar gezet.

 • Zelfportrettenwedstrijd

  Mandy doet mee aan de wedstrijd die door rondleider Bregje is uitgeschreven. Via haar blog riep zij kunstenaars op een zelfportret in te zenden. Van de inzendingen wordt een kleine tentoonstelling ingericht, te zien van 24 februari tot en met 22 maart 2013.

 • Tanja Smeets

  Tanja Smeets (Wijchen, 1963) is opgeleid als schilder aan de kunstacademie in Arnhem. Na de academie ontdekte ze dat verf haar eigenlijk helemaal niet ligt en dat ze liever ‘schildert’ met materialen die van zichzelf al de juiste kleur hebben. Ze neemt bestaande producten en voorwerpen als basis en bouwstenen en manipuleert die op zo’n manier, dat ze een bewegelijk weefsel vormen dat zich gedraagt alsof het leeft en groeit.
  Als doek fungeert vaak een gewoon, soms zelfs ietwat onooglijk stukje werkelijkheid: het trappegat in het hoofdkantoor van DSM in Heerlen, de rafelrand van een nieuwbouwwijk in Heemskerk, de muur bij het afvalstation van Barendrecht, het Klaverblad in Museum Boijmans Van Beuningen.

 • Baselitz

  Bekijk dit werk ook hier.

 • Klaas Kloosterboer

  Van de losse ingrediënten van de schilderkunst - doek, vorm, kleur, verfstreek en gebaar - maakt Klaas Kloosterboer nieuwe combinaties. Het linnen is doorgesneden, aan elkaar genaaid en doorboord met gaten, voorzien van een laag lak of juist onbewerkt gelaten. Terugkerende vormen zijn de cirkels die hier uit het doek zijn gesneden. Door dit schilderij de vorm te geven van een schilderskostuum lijkt Kloosterboer met een knipoog af te rekenen met de ambachtelijke tradities.

 • Minimal Myth

  De jonge vaders bevinden zich hier in de tentoonstelling Minimal Myth, die in de zomer van 2012 te zien was in Museum Boijmans Van Beuningen.

 • Reuzenvader

  Regisseur Jetse Batelaan maakte in 2011 voor het Ro Theater de voorstelling ‘Reuzen’, waarin ook dit kostuum werd gebruikt. Deze reus wordt gespeeld door de acteur Gijs Naber van het Ro Theater.

 • Klaverblad

  Tanja Smeets’ interventie is te zien in het gedeelte van het museumgebouw dat ook wel het ‘Klaverblad’ wordt genoemd: vier etalage-achtige ruimtes aan de hal bij de vroegere personeelsingang. Tegenwoordig passeren bezoekers de etalages wanneer zij richting restaurant lopen, onderweg zijn naar De Collectie Vormgeving, of naar het toilet gaan.

 • Maaltijd der vrienden, Charley Toorop

  Dit is een groepsportret van Charley Toorops vriendenkring. Charley organiseerde vaak maaltijden in haar huis in Bergen. Deze groep is in werkelijkheid niet zo bijeen geweest, het is een keuze van bevriende schilders, beeldhouwers, een dichter, een fotografe en haar kinderen.

 • Jan Toorop

  Jan Toorop wordt geboren in 1858 in Poerworedjo (Java) en woont met zijn ouders, broer en drie zussen op het eiland Banka, en zuiden van Sumatra. Zijn vader is ambtenaar en amateurmineraloog; samen met hem maakt Jan spannende tochten door het oerwoud. Als hij 9 jaar is gaat hij naar een kostschool in Batavia en van daar uit, op zijn 13de, naar Nederland.

  In Nederland ontwikkelt Jan Toorop zich tot een invloedrijk kunstenaar die het artistieke leven met zijn disciplines overschrijdende interesses, internationale contacten en organisatietalent een enorme impuls geeft. Met zijn religieuze werk wordt hij bekend en geliefd bij het grote publiek. De briefwisseling van Jan Toorop met zijn ouders bevindt zich in de archieven van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

 • De nieuwe generatie

  In de besprekingen van het schilderij wordt altijd genoemd dat het meisje in de kinderstoel Charley Toorop is (zelf later ook een beroemd kunstenaar), de treurwilg Jan Toorop zelf en de vrouw in de deuropening van het huisje zijn vrouw Annie Hall. Zij heeft twee lelies in haar hand, waarvan de ene vers is en met een soort liaan (navelstreng) verbonden aan het kindje in de stoel. De andere lelie is verlept en kan wijzen op hun eerstgeboren dochtertje, Mary Ann, dat maar enkele dagen oud werd. Behalve de voorstelling is ook de manier van schilderen heel bijzonder. Toorop heeft de verf dik op het doek aangebracht en het lijkt wel of hij er vervolgens met een puntig voorwerp in is gaan tekenen. Het oppervlak van het schilderij is gegroefd, gekerfd.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 21 feb 2013

Aantal keer bekeken: 2676

‘Er staat een reus aan mijn balie’, zo meldt Mandy een metershoge laatkomer voor Bregjes rondleiding bij de beveiliging. Bregje stond juist op het punt het schilderij 'De nieuwe generatie' van kunstenaar Jan Toorop te gaan bespreken met haar groep jonge vaders met baby’s in draagzakken. Toorop verbeeldde met dit schilderij de voortrazende tijd, maar wilde er volgens Bregje ook de kwetsbaarheid van het ouderschap mee uitdrukken.

Intussen neemt een puberzoon Jordi zijn vader Marco mee naar de installatie van Tanja Smeets, zijn favoriete werk. Deze omgeving, gemaakt van duizenden plastic betonvlinders, geeft hem de moed een gesprek over persoonlijke groei met zijn vader aan te gaan. Voor Tanja Smeets gaat groei alle kanten uit, haar werk is open en zoekt zijn weg langs de vaste punten in de omgeving.

Aan de kassa vindt wildgroei plaats, de flyers waarmee Mandy mensen oproept op haar te stemmen overwoekert de hele balie en uiteindelijk haar zelf. Het bloedstollende slot toont ons de excessen van de wildgroei die door Tanja Smeets wordt aangericht: rennen voor je leven!

Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds en het Mediafonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film.

Aan Boijmans TV werkten mee:

Sander Burger (eindregie) 
Kuba Szutkowski (producent) 
Dragan Bakema (creatief producent) 
Edgar Kapp (productieleider) 
Jetse Batelaan (regie van rondleidingen) 
Wilfried de Jong (concept en interviews) 
Els Hoek (research en redactie) 
En vele anderen.