Dutch Profiles: Claudy Jongstra

Vilten stoffen en meubels. Handgemaakt textiel

Gepubliceerd op: 1 jan 2010

Aantal keer bekeken: 1311

John Galliano, Donna Karan en Christian Lacroix zijn maar enkele van de grote namen uit de modewereld waarmee kunstenaar en ontwerpster Claudy Jongstra al heeft samengewerkt. Sinds ze zo’n vijftien jaar geleden met vervilte wol begon te werken, zijn haar creaties uit dit natuurlijke materiaal immens populair geworden.

Haar werk is al over de hele wereld te zien geweest in tentoonstellingen en is opgenomen in de collecties van grote kunstmusea.

Jongstra woont op een afgelegen boerderij in Friesland, ver weg van de hectische kunst- en modewereld. In dit korte portret geeft ze ons een inkijk in haar creatieve proces, terwijl ze aan een grote wandinstallatie voor het Lincoln Center for the Performing Arts in New York werkt.

Aan de hand van traditionele vilttechnieken en uitgebreid onderzoek heeft Jongstra een unieke manier ontwikkeld om van dikke wol een prachtige dunne, transparante stof te maken.

Commissioning editor: Geert van de Wetering
Producer: Olivia Sophie van Leeuwen
Director: Allard Detiger
Camera: Marijn Zurburg
Sound: Carla van der Meijs
Editing: Dominique Kools
Music Sound Design: Pastelle Music

Produced by Submarine, Femke Wolting & Bruno Felix
Commissioned by DutchDFA

De reeks Dutch Profiles werd gerealiseerd in het kader van het programma Dutch Design Fashion Architecture (DutchDFA), dat in 2013 werd afgerond. De video’s werden overgedragen aan Museum Boijmans Van Beuningen, dat de reeks nu ook via ARTtube publiceert.