Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 14 nov 2013

Aantal keer bekeken: 6275

Marcel Duchamp (1887 -1968) komt tot leven als gastconservator Bert Jansen u rondleidt door de tentoonstelling Marcel Duchamp, kunstenaar ~ knutselaar.
Duchamp is bekend geworden als uitvinder van de zogenaamde 'ready mades': bestaande voorwerpen die hij als kunstwerken tentoonstelde. Van de visies die zijn ontstaan op de readymade, kan men zich afvragen of ze wel recht doen aan de oorspronkelijke doelstellingen van Duchamp. Deze tentoonstelling plaatst het werk van de befaamde kunstenaar in een nieuwe context. Bert Jansen handhaaft de vraag die Duchamp zich in 1913 stelde: 'Kun je werken maken die geen kunst zijn?'

Voor Museum Boijmans Van Beuningen heeft Bert Jansen het zogenaamde 'koffertje' van Duchamp - officiële titel: Van of door Marcel Duchamp of Rrose Sélavy (De doos in een koffer) - uitgepakt. Dit koffertje is gevuld met het hele oeuvre van Duchamp tot in de jaren veertig van de vorige eeuw, maar dan in klein formaat. Het is als het ware een draagbaar minimuseum met 69 zorgvuldig vervaardigde miniatuurreplica's en handmatig ingekleurde zwart-wit reproducties. Bert Jansen heeft het materiaal uit het koffertje aangevuld met documentaire zaken zoals kranten en tijdschriften uit de tijd dat Duchamp leefde. Het museum plaatst zo het werk van Duchamp in een breed historisch kader en toont de vele persoonlijke verwijzingen en de humoristische woordspelletjes die in Duchamp’s werk te vinden zijn.

Marcel Duchamp, kunstenaar ~ knutselaar is te zien t/m 19 januari 2014

Met dank aan:
Bert Jansen
Paul Jansen
Margita van Vugt
Charlotte van Regenmortel
Rianne Schoonderbeek
Frija Klijn
Wouter Louman

Camera en montage:
Robert Koster