Spring naar fragment...

 • Collectie

  Focus Beijing is de derde en (voorlopig) laatste presentatie van de collectie De Heus-Zomer. In het Singer Museum in Laren was in het voorjaar van 2013 Nederlandse kunst uit de collectie te zien onder de titel: Cobra tot Dumas. Van december 2013 tot mei 2014 toonde Museum Belvedère in Heerenveen Facing Nature, werken uit de collectie met een landschappelijk thema. Bij alle drie de tentoonstellingen zijn publicaties gemaakt met achtergrondinformatie en afbeeldingen van de getoonde werken.

 • Het gezelschap

  Henk en Victoria reisden in september 2013 naar Beijing in gezelschap van hun schoondochter, Ilse de Heus, die de archivering en het dagelijks beheer van de collectie op zich heeft genomen. Andere reisgenoten die af en toe in beeld komen zijn: Noor Mertens, conservator moderne en hedendaagse kunst van Museum Boijmans Van Beuningen en maker van de tentoonstelling, Hans De Hartog-Jager, criticus bij NRC Handelsblad en een van de auteurs in de catalogi; Rineke Dijkstra, kunstenaar en fotografe; Sabine Wang, kunsthistorica en tolk; Jonas Schönstein, cameraman, Zheng Wenliang, camera assistent en Els Hoek, conservator educatie van Museum Boijmans Van Beuningen en maker van de documentaire.

 • Huang Rui

  In het werk van Huang Rui (1952) speelt tijd, in de zin van historische momenten, een belangrijke rol. De sculpturen waar eerst Henk en Victoria en vervolgens Huang Rui zelf op trommelen, kunnen worden opgevat als persoonlijke jaarkalenders. Huang Rui maakt elk jaar een nieuwe constellatie, waarbij elke drum een belangrijke gebeurtenis uit het afgelopen jaar vertegenwoordigt. Vanwege hun omvang zijn de kalendersculpturen niet opgenomen in de collectie De Heus-Zomer. Meer informatie over Huang Rui is te vinden op zijn website.

 • Il Milione

  Toen hij na ruim twintig jaar uit het Verre Oosten terug keerde naar Europa kwam Marco Polo in krijgsgevangenschap terecht. Tijdens zijn verblijf in de gevangenis vertelde hij zijn belevenissen aan de schrijver Rustichello van Pisa, die ze optekende en naar buiten bracht. Het oorspronkelijke manuscript ging verloren, maar de inhoud leeft voort in meerdere Middeleeuwse kopieën en talloze moderne uitgaven. De fragmenten die Dragan Bakema voorleest gaan over het paleis van zijn opdrachtgever Kublai Kahn. In de documentaire worden beelden van De Verboden Stad getoond, maar deze bestond nog niet in de tijd van Marco Polo. Zie: Marco Polo, De wonderen van de Orient. Il Milione, Amsterdam (Atheneum, Polak & Van Gennip), 2008, pp. 74-75.

 • Ai Weiwei

  Ai Weiwei (1957) is in het Westen minstens zo bekend om zijn activisme en de maatregelen waarmee de Chinese regering probeert hem het zwijgen op te leggen, dan om zijn werk. Een documentaire van Andreas Johnson die de VPRO op 28 mei 2014 uitzond, legt dan ook de nadruk op de kunstenaar als activist. Maar in 2013 maakte Stichting DePont in Tilburg een tentoonstelling waarin Ai Weiwei’s sculpturen en installaties centraal stonden. Zijn grote overzichtstentoonstelling in de Martin Gropius Bau in Berlijn is te zien t/m 13 juli 2014.

 • Hai Bo

  Hai Bo (1962) studeerde aan de grafische afdeling van het Instituut van Beeldende Kunsten in Jilin. Hij gebruikt fotografie om het verleden terug te halen en vast te leggen. Hai Bo’s werk gaat niet over dat wat in de loop van de tijd verandert, maar juist over de dingen die blijven. Hij portretteert vaak mensen in verschillende stadia van het leven en verbeeldt zo het verstrijken van de tijd.

 • Zhang Dali

  Zhang Dali (1963) werkt in en met de stad Beijing en is met name geïnteresseerd in de veranderingen die zich daarin voortdurend aandienen. Het was de eerste Chinese graffiti kunstenaar en voorzag honderden gebouwen die genomineerd waren voor de sloop van een beeldmerk: zijn eigen hoofd in profiel. Sinds 1998 maakt hij ook schilderijen, sculpturen en grote installaties. Zhang Dali kan worden gezien als de chroniqueur van een zich razendsnel ontwikkelende cultuur.

 • Zhang Xiaogang

  Zhang Xiaogang heeft geen eigen website maar een video interview uit 2009 biedt meer informatie.

 • Galeries

  Twee galeries zijn opgericht door een Nederlandse kunstliefhebber; Boers Li Gallery door curator en schrijver Waling Boers en C Space door Melle Hendrikse, de zoon van verzamelaar Cees Hendrikse. Voor meer informatie zie: Long March Space, Pace Gallery Beijing, Boers Li Gallery, Beijing Commune, C Space en Galleria Continua.

 • Sjaaltjes

  De tornado van sjaaltjes is een werk van de vrouwelijke kunstenaar Yin Xiuzhen (1963) en was in september 2013 te zien in Pace Gallery Beijing.

 • Handen

  De jonge kunstenaar waar Victoria hier mee praat over het schilderij met de over het gezicht gevouwen handen, is Zhang Shujian (1987). Zijn werk was in september 2013 te zien in C Space.

 • Paprika's of tomaten

  Het imposante videowerk dat aanleiding geeft tot deze discussie is gemaakt door Ma Qiusha (1982) en was in september 2013 te zien in Beijing Commune.

 • Die of die?

  De schilderijen waaruit gekozen wordt zijn allemaal gemaakt door Yin Xiuzhen (1963). Haar werk was in september 2013 te zien in Pace Gallery Beijing.

 • Lin Tianmiao

  Meer informatie over het werk van Lin Tianmiao (1961) en haar man Wang Gongxin (1960) is te vinden op hun website.

 • Wang Guangle

  Meer informatie over Wang Guangle (1976) is te vinden op zijn website.

 • Liu Wei

  Tijdens ‘Focus Beijing’ toont Liu Wei (1972) in de serie ‘Sensory Spaces’ een speciaal voor de Willem van der Vorm Galerij gemaakte installatie.

 • Zhang Linhai

  Dit slotbeeld toont de kunstenaar Zhang Linhai (1963) in zijn atelier. Met Zhang Xiaogang en Huang Rui behoort tot hij de oudste vrienden van Henk enVictoria De Heus-Zomer. In surrealistisch getinte schilderijen verbindt Zhang Linhai de spanning die kan bestaan tussen het individu en de groep aan de politieke geschiedenis van zijn land.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 13 jun 2014

Aantal keer bekeken: 6617

Henk en Victoria de Heus-Zomer hebben een familiebedrijf in diervoeders dat haar producten wereldwijd afzet. Werken hard, verdienen geld en raken geïnteresseerd in hedendaagse kunst. Vanaf dat moment, nu 25 jaar geleden, bouwen ze met veel plezier aan hun inmiddels vermaarde collectie. Aanvankelijk ligt het zwaartepunt op schilderkunst uit Nederland. In de loop van de jaren komt daar beeldhouwkunst bij. De landsgrenzen worden overschreden. Ze ontmoeten Fang Lijun, een jonge Chinese kunstenaar die tijdelijk in Amsterdam werkt. Fang Lijun bezoekt Henk en Victoria in Barneveld. Hij nodigt hen uit voor een tegenbezoek bij hem thuis. In Beijing.

Het is 1998. Henk en Victoria bezoeken de Chinese hoofdstad en ontmoeten er vele kunstenaars. Ze kopen werk en besluiten om de ontwikkelingen te volgen. Regelmatig zoeken ze de bevriende kunstenaars op. Sommigen hebben inmiddels een sterrenstatus. Hun verzameling Chinese kunst groeit en er komen steeds meer vrienden bij.

In september 2013 gaan Henk en Victoria opnieuw samen naar Beijing. Ze bezoeken er toonaangevende galeries en meer dan 20 kunstenaarsateliers. Deze video doet verslag van hun bezoek aan o.a. Huang Rui, Ai Weiwei, Zhang Dali, Hai Bo, Zhang Xiaogang, Lin Tianmiao, Wang Guangle, Liu Wei. De kunstenaars vertellen over hun werk in relatie tot het (recente) verleden van China.

Deze video is gemaakt ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Focus Beijing’ die een selectie toont van de collectie hedendaagse Chinese kunst van Henk en Victoria De Heus-Zomer. Te zien in Museum Boijmans Van Beuningen t/m 21 september 2014.

filmmaker: Els Hoek
camera & geluid: Jonas Schönstein
camera assistant: Zheng Wenliang
editing & graphics: Manfred Poppenk
mix: Henk Jelle de Groot
voice: Dragan Bakema
muziek: Pieter Straatman
vertaling: Lebbink Productions #SinArts, Jonathan Ellis

Veel dank aan: Sabine Wang Caroline Hoeberechts en iedereen die deze film mogelijk heeft gemaakt