Spring naar fragment...

 • Naomi Filmer

  Naomi Filmer (Londen 1969) is opgeleid als ontwerpster en heeft zich daarna geschoold in goudsmeden, zilversmeden, metaalarbeid en sieraden ontwerpen aan het Royal College of Art in Londen. In de jaren ‘90 maakte ze sieraden voor bekende Britse modeontwerpers, zoals als Hussein Chalayan en Alexander McQueen.

  Haar sieraden zijn sculpturaal en vaak gemaakt voor een plaats op je lichaam waar je meestal geen sieraden draagt, zoals in je mond of onder je oksel. Soms zijn ze gemaakt van ongebruikelijke en kwetsbare materialen: ijs, glas, chocolade. Een sieraad van Naomi Filmer is geen losse toegevoegde versiering; het gaat een bijzondere relatie aan met het lichaam dat het draagt.

 • Breathing Volume

  Breathing Volume bestaat uit drie gipsen sculpturen - Gather, Accumulate, Absorb - en een bronzen sculptuur getiteld: Let Go. Alle vier beelden ze het gebied uit rond de mond, kin en hals van het menselijk lichaam. Het is een gebied dat voortdurend verandert, niet alleen als je loopt of je hoofd beweegt, maar ook als je alleen maar in- en uitademt. De ruimte wordt dan als het ware opgeslokt.

  De sculpturen sluiten aan bij een terugkerend thema in het werk van Naomi Filmer, namelijk de verhouding tussen binnen en buiten, positieve en negatieve ruimte en de aanwezigheid en afwezigheid van het lichaam. Met deze thematiek sluit zij op haar beurt aan bij de Italiaanse futuristen. Deze probeerden aan het begin van de 20e eeuw om de beweging in de ruimte zichtbaar te maken. Bekend zijn de sculpturen van Umberto Boccioni.

 • Glazen bol

  In 2007 presenteerde Naomi Film het werk Lenticular 3 Shoulder Lens op de tentoonstelling Out of the Ordinary in het Londense Victoria & Albert Museum. Haar werk werd daar tentoongesteld in de context van zeven andere kunstenaars voor wie ambachtelijkheid een belangrijke rol speelt.

 • De dans met de ambachtsman

  In dit interview vergelijkt Filmer het maken van een object in samenwerking met ambachtslieden met een dans. Ook haar thematiek, de relatie tussen lichaam en ruimte, kan uitgelegd worden in termen van beweging, interactie: dans. De beeldspraak en thematiek staan dicht bij haar eigen leven. Naomi Filmer heeft van jongs af aan gedanst en een carrière als ballerina opgegeven voor die van kunstenaar.

 • Afwijkingen en fouten

  Het woord ‘fout’ kan verschillende betekenissen hebben. Meestal gaat het over een afwijking van een situatie ten opzichte van de verwachte situatie. Als je geïnteresseerd bent in het onverwachte en onvoorspelbare, zijn fouten niet fout maar juist datgene wat het leven kleur geeft.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 18 nov 2010

Aantal keer bekeken: 2154

Naomi Filmer ontwerpt heel bijzondere sieraden. Ze zoekt de grenzen op van het lichaam dat ze gaat dragen en van het materiaal waarin de objecten worden uitgevoerd. In dit interview legt Filmer uit dat haar werk niet bedoeld is als ‘versiering’ van het lichaam. Sieraden en accessoires zijn voor haar pas interessant als ze iets zichtbaar maken van het leven en de manier waarop een mens zich daar in beweegt.

Deze video is onderdeel van de Art of Fashion tentoonstelling die tot 10 Januari 2010 te zien was in Museum Boijmans Van Beuningen.

Camera: Nanko Goeting
Editing: Jorrit Spoelstra at Photoboothworks