Spring naar fragment...

  • Titus de zoon

    Op 22 juni 1634 trouwde Rembrandt met Saskia van Uylenburgh. Samen kregen ze vier kinderen, van wie Titus (1641) de enige was die in leven bleef. Toen Saskia van Uylenburgh in 1642 overleed kwam eerst Geertje Dircx en daarna Hendrickje Stoffels bij het gezin wonen als hulp (dienstmeisje). Later werd zij Rembrandts geliefde en in 1654 werd hun dochter Cornelia geboren. In 1656 werd Rembrandt failliet verklaard, mede door zijn verzamelwoede van kunst, zijn te dure huis en de weinige opdrachten die hij in die tijd kreeg. Om het gezin van een inkomen te voorzien zette Titus samen met Hendrickje Stoffels een kunsthandel op en namen zij Rembrandt in dienst. Zo kon hij zonder lastig gevallen te worden door schuldeisers rustig verder schilderen.

     

  • Titus de leerling

    Toen bij Rembrandts faillissement in 1656 een inventaris werd opgemaakt van al zijn bezittingen, bleek dat de schilder ook drie schilderijen in zijn huis had hangen die zijn zoon Titus gemaakt had. Rembrandt had vele leerlingen, zoals Carel Fabritius, Gerard Dou, Ferdinand Bol en Govert Flinck. Het kwam met enige regelmaat voor dat de schilder het werk van zijn leerlingen met zijn eigen naam ondertekende. Tot op heden is er nog steeds onzekerheid over de toeschrijving van vele schilderijen. In Museum Boijmans Van Beuningen bevindt zich een schilderij uit de school van Rembrandt, waarvan wel eens gedacht is dat het door Titus geschilderd zou kunnen zijn.

Door: Museum Boijmans Van Beuningen

Gepubliceerd op: 24 mei 2011

Aantal keer bekeken: 3973

Rembrandts portret van zijn zoon Titus uit 1655 is een dierbaar schilderij voor senior conservator oude kunst Jeroen Giltaij. Hoewel de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen meerdere portretten van Rembrandt telt, zoals dat van de Amsterdamse dame Aletta Adriaensdochter (1639), vindt hij dat Titus’ portret nergens mee te vergelijken is. Jeroen Giltaij legt uit wat dit schilderij zo bijzonder maakt.

Creative Commons License
De keuze van de conservator: Rembrandts Titus by Museum Boijmans Van Beuningen is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.
Based on a work at http://www.arttube.nl/nl/video/Boijmans/Rembrandt_Titus.