Gepubliceerd op: 9 mei 2013

Aantal keer bekeken: 7494

In de videoreeks 'Makers' gaat ARTtube op atelierbezoek bij kunstenaars die zich onderscheiden door innovatie in materiaal en techniek. Hoe innoveren ze, en waardoor laten ze zich inspireren?

De eerste in de reeks is Vaas, over het werk van Sebastiaan Straatsma. In zijn atelier laat Straatsma stap voor stap zien hoe zijn vaasontwerpen, de zogenaamde 'Dustcollectors', tot stand komen. Hij vertelt hoe hij tot het optimale materiaal (epoxy) kwam en hoe hij dit materiaal steeds beter leert beheersen. Conservator Mienke Simon Thomas (Museum Boijmans van Beuningen) vertelt over de werkwijze van Straatsma en over de voorstellingen op de nieuwste 'Dustcollector', te zien in de tentoonstelling Hand Made.

Bij deze 'Dustcollector' laat Straatsma zich onder meer inspireren door de beroemde 'Toren van Babel' van Pieter Bruegel, in de collectie van het Boijmans. Zoals in de oude Chinese vaaskunst verwijst hij naar allerlei persoonlijke en maatschappelijke thema's.

De tentoonstelling Hand Made: Lang leve het ambacht was te zien tot en met 20 mei 2013 bij Museum Boijmans van Beuningen.

Regisseur en editor: Geert van de Wetering
Camera: Pierre Rezus
Geluid: Carla van der Meijs
Productie: Submarine
Muziek: Pastelle Music
Met dank aan: Saskia du Bois, Sandra Fauconnier